Bezoek klantenportal / Webshop

Deze website maakt gebruik van full screen foto’s. Het beste kunt u deze website bekijken in landscape.

Laatste Nieuws

LEES ALLE NIEUWS

Kant- en klaarmaaltijden

De omzet van kant- en klaarmaaltijden groeit al jaren en het einde is nog niet in zicht. Toch heeft de categorie nog altijd te maken met het imago ‘ongezond’ en ‘niet lekker’. Fabrikanten spelen hierop in door maaltijden te introduceren met meer (verse) groente, eventueel bereid door topkoks. De productie van kant- en klaarmaaltijden is complex met automatische en handmatige processen. 

Er wordt regelmatig gewisseld van apparatuur en dat maakt de kans op kruisbesmetting extra groot. Fabrikanten werken bovendien met veel verschillende ingrediënten, waaronder ook steeds meer rauwe producten. Rauwe en gegaarde producten komen met elkaar in aanraking en dat geeft extra risico’s. Het is van belang om de verschillende soorten vervuilingen op de juiste wijze te verwijderen. Bij handmatige processen, zoals positioneren en verpakken, is een goede persoonlijke hygiëne cruciaal.

Hygiëneproblematiek:

  • Kant- en klaarmaaltijden bevatten veel verschillende componenten, waardoor sprake van zeer uiteenlopende vervuiling.
  • Vaak koelverse producten; bewerking na het garen (portioneren, verpakken) moet zeer hygiënisch gebeuren.
  • Er komen steeds meer deels rauwe componenten in de gecombineerde producten voor. Rauwe producten vormen een extra voedselveiligheidsrisico.
  • Koken, koelen en garen geeft veel verontreiniging, die regelmatig, snel en effectief verwijderd moet worden.
  • Persoonlijke hygiëne bij het portioneren en verpakken is van groot belang.