Hoe kun je hardnekkige omgevingsbesmettingen verwijderen die - ondanks de uitvoering van een grondige schoonmaak en desinfectie - toch nog aanwezig zi...
May 16, 2023
Deze website maakt gebruik van full screen foto’s. Het beste kunt u deze website bekijken in landscape.
Hoe kun je hardnekkige omgevingsbesmettingen verwijderen die - ondanks de uitvoering van een grondige schoonmaak en desinfectie - toch nog aanwezig zi...
May 16, 2023
De vraag naar duurzamer geproduceerde voedingsmiddelen stijgt, consumenten kiezen vaker voor plantaardige alternatieven en de voedingsindustrie stapt ...
January 25, 2023
Nederland heeft van oudsher een sterke positie op de kaasmarkt. In 2015 wordt de melkquotering in heel Europa afgeschaft. Daarom investeert de kaasindustrie fors in de uitbreiding van productiecapaciteit. Innovaties in de kaasmarkt spelen vooral in op de thema’s gezondheid (minder vet), authenticiteit (boerenkazen) en een rijkere, vollere smaak. Bij geharde kazen zijn stafylokokken en salmonella potentiele ziekteverwekkers. In zachte kazen kan listeria een probleem vormen.
Daarnaast zijn er verschillende micro-organismen die een gevaar vormen voor de kwaliteit van het eindproduct, zoals gisten en schimmels in de pekelbaden, thermofiele sporenvormers bij de weiproductie en entero’s in het hele productieproces. Er zijn dan ook strikte hygiëneregels voor het reinigen en desinfecteren van apparatuur zoals wrongelbereiders, vormmachines, pekelbaden en membraaminstallaties. De verwerking vindt vaak plaats in productieruimten die voorzien zijn van overdruk en filters waardoor de luchtkwaliteit op cleanroom-niveau is. Zo weet de industrie de risicovolle micro-organismen buiten de deur te houden.
Hygiëneproblematiek: